Nieuws 2018

Aftellen naar LEGiO-run

Zaterdag 31 maart is in Grootegast de derde editie van de LEGiO-run. De LEGiO-run is het leukste hardloopevent met Lego als thema. Wij hebben de sleutel van de inschrijfruimte gekregen van wethouder De Haan en wij gaan aan het werk om alles zo goed mogelijk te regelen voor 31 maart. Zeker 540 mensen gaan dit beleven, want zij hebben zich al ingeschreven. Met een wedstrijdloop van 10km, een recreatieve 5km en de Funrun kan iedereen meedoen.

 

Wedstrijdloop
De wedstrijdloop van 10km maakt onderdeel uit van de kalender van Loop-circuit Noord Nederland. Aan de start staan in elk geval de winnares van de 10km van vorig jaar, Immy Auck Kersbergen uit Wommels en de winnaar van de 5km Nick Marsman uit Ommen.

Op de 10km dingen verder naar de prijzen het jonge talent Maurice Smit, Gerben Vermij, Jan Venhuizen, Danielle Bekkering , Lydia Doornbos en Christien Koning. Klik hier voor meer informatie over wedstrijdprijzen.

Afstanden
De route van de 10 en 5 kilometer loopt door het gezellige Grootegast en door tuincentrum Drint. Op het parcours worden Lego-gerelateerde objecten geplaatst en zijn er meerdere muzikanten waardoor de LEG
iO-run nog leuker wordt om te lopen. Is 5 of 10km net te ver? En ben jij 9 jaar of jonger of ben je minder valide? Doe dan mee met de funrun, dan loop je samen met onze mascotte Noppie en clown Heleen.

 

Gezellig Marktplein
Wil je liever niet hardlopen? Kom dan gezellig aanmoedigen en geniet van de gezelligheid op het Marktplein. Verschillende artiesten zorgen voor entertainment, er zijn meerdere stands en cateraars die je voorzien van iets lekkers.

 

Goed doel
Op het Marktplein vragen wij ook aandacht voor het goede doel. Dit jaar is het goede doel de aanschaf van een fietslabyrint voor het woonzorgcentrum Het Hoge Heem in Grootegast. Wij willen daarmee dat ouderen ook fit kunnen blijven. Je kan op de wedstrijddag een bijdrage voor dit goede doel leveren door bijvoorbeeld een smoothie te fietsen op de blenderbikes. Deze blenderbikes worden gesteld door kinderopvang SKSG.

Dag inschrijvingen
Wil jij wel meelopen, maar heb jij nog geen startnummer? Vanaf 11:30 uur zitten de vrijwilligers klaar om je in te schrijven, voor alle afstanden. De inschrijfruimte zit op het Marktplein, tegenover het gemeentehuis op Hoofdstraat 97. 

Afstand

Funrun (t/m 9 jaar en mindervaliden)
10 km (vanaf 16 jaar)
5 km (vanaf 8 jaar)

Starttijden 13:00 uur 13:45 uur 15:30 uur

Inschrijven

11:30 – 12:30 uur
11:30 – 13:15 uur
11:30 – 15:00 uur

Prijsuitreiking
Direct na afloop medaille op het Marktplein
14:45 uur
16:15 uur
* Tijden van prijsuitreiking zijn bij benadering

Graag tot ziens op 31 maart in Grootegast!

#legiorun #hardlopen #grootegast #immyauckkersbergen #nickmarsman #loopcircuit #sksg #loopcircuit #fietslabyrint #goeddoel #lego​

 

LEGiO-run heeft als goed doel een FietsLabyrint

GROOTEGAST, De Streekkrant 27 februari 2018

Dat de LEGiO-run meer dan alleen een hardloopevenement wil zijn, is duidelijk. De organisatie houdt zich niet alleen bezig met het opzetten van de run, ook worden daarnaast nog andere activiteiten op touw gezet die de leefbaarheid in Grootegast en omstreken bevorderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Handwerkcafés in de Bundelshop en in de Grootegaster bibliotheek. Ook gaat als sinds de eerste editie van de LEGiO-run 10 procent van het inschrijfgeld naar een goed doel. “En dat doen we uiteraard ook dit jaar”, laat de organisatie weten.

De LEGiO-run stelt deze derde editie ouderen centraal. Een deel van het inschrijfgeld van de run die op 31 maart wordt gehouden komt ten goede aan het Nationaal Ouderenfonds. “Tevens hopen wij genoeg geld op te halen zodat Het Hooge Heem een Fietslabyrint kan aanschaffen”, meldt Frony Babois.

Op dit moment kunnen de bewoners van het woonzorgcentrum al kennis maken met het FietsLabyrint, meldt directeur Klaas Lindeboom. “We hebben een apparaat op proef en ik moet zeggen dat het fantastisch is. Het FietsLabyrint is interactief, veelzijdig en sluit perfect aan bij onze doelstelling om ouderen in beweging te krijgen en te houden.” Dat laatste is niet alleen belangrijk voor de vitaliteit van de bewoners van het Hooge Heem, maar draagt ook zeker bij aan het verbeteren van dementie. “Dat bewegen daarbij helpt is allang geen onbekend gegeven meer”, stelt Lindeboom. “Met het FietsLabyrint kunnen we ouderen ook door hun eigen voormalige leefomgeving laten fietsen. Langs hun oude huis, school of het bedrijf waar zij hebben gewerkt. Ook dat helpt mee de geestelijke fitheid te verbeteren, dan wel problemen te voorkomen.”

Op de foto: Thomas van der Ham (fietslabyrint), Klaas Lindeboom (directeur Hooge Heem), Esther Jagersma, Frony Babois, Anny Ploeg (verzorgende-IG & seniorensportleider). Zittend op de fiets dhr. Eringa, twee nieuwsgierige dames welke aanwezig waren bij Hooge Heem.
Momenteel kan er virtueel gefietst worden door de grotere plaatsen, zoals Leek en Grootegast. “Voor bijvoorbeeld het mooie natuurgebied rond Opende kan nieuwe content gemaakt worden”, weet de directeur. “Maar dat is een zorg voor later. We zien momenteel, nu wij dit proefmodel te leen hebben, dat het aanslaat en dat onze bewoners enthousiast zijn over het FietsLabyrint. Vanuit mijn hart zou ik willen zeggen dat ze deze maar moeten laten staan. Dat kan kostentechnisch helaas niet, want er hangt een behoorlijk prijskaartje aan. We zijn dan ook blij met de bijdrage van de LEGiO-run. Deze bijdrage helpt ons een behoorlijk eind op weg om definitief een FietsLabyrint aan te schaffen voor het Hooge Heem.” .

Op de wedstrijddag wil de LEGiO-run extra geld ophalen voor de aanschaf van dit fietslabyrint. Zij doen dit in samenwerking met SKSG Kinderopvang. Medewerkers van locatie Grootegast en Groningen komen naar het Marktplein met twee blenderbikes. Alle bezoekers mogen op de blenderbike stappen en door te fietsen een gezonde smoothie maken. We vragen een minimale bijdrage van €0,50 voor de smoothie. Uiteraard mag er meer betaald worden, alle donaties gaan volledig naar het goede doel.

Eerste KILOmeters gemaakt voor de LEGiO-run

GROOTEGAST, De Streekkrant 13 februari 2018

Een vijftiental dames en één heer werken momenteel hard aan hun conditie. Het grote doel: de 5 kilometer van de LEGiO-run succesvol volbrengen. “En dat gaat ze lukken”, voorspelt fysiotherapeute Pauline Kruijt. Zij begeleidt de fanatieke sporters namens Fysio Grootegast in het behalen van hun doel.

“De groep heeft plezier en ze jutten elkaar op om het steeds beter te doen”, aldus Pauline, die toegeeft dat een aantal wel even door de spreekwoordelijke zure appel heen moesten bijten. “Door drukte, kinderen en werk zijn een aantal van de dames stil komen te staan”, zegt ze. “Zij beginnen nu weer te sporten en dat is zeker in het begin niet zonder complicaties.”

De begeleiding liegt er dan ook niet om. Aan de hand van diëtiste Jelleke Kuipers en Pauline zelf wordt de groep rustig, maar zeker klaargestoomd om 31 maart goed aan de start te verschijnen. “Elke dinsdag werken we samen in groepsverband een programma af”, stelt ze. “Maar ook voor de rest van de week hebben ze allemaal een programma meegekregen. Wat je ziet is dat de groep al samen afspreekt en gaat lopen. Dat is positief.”

Het is de tweede keer dat Fysio Grootegast zich verbindt aan de LEGiO-run en meehelpt zoveel mogelijk gezonde lopers aan de start te verschijnen. Al bestaat de kans dat ook na de run doorgelopen wordt. “Vorig jaar zijn we tot aan september doorgegaan”, blikt Pauline terug. “Of dat dit jaar ook gebeurd is nog even afwachten. Al verwacht ik wel dat deze groep blijft lopen, ze zijn enorm gemotiveerd.”

De LEGiO-run wordt op 31 maart aanstaande gehouden in Grootegast. Naast de 5 kilometer kan men zich ook opgeven voor de 10 kilometer. Daarvoor dient men zich in te schrijven vóór 7 maart. Inschrijven kan ook op de dag zelf, al krijgen deelnemers dan geen gepersonaliseerd startnummer. 

Een aantal deelnemers van het traject KILOmeter met rechts trainster Pauline Kruijt. 

Handwerkcafé

De LEGiO-run wil graag meer zijn dan alleen een hardloopwedstrijd, op één dag in het jaar. We vinden het leuk om  veel hardlopers aan de start te krijgen, maar ook supporters langs de kant. We willen in aanloop naar ons event mensen verbinden met elkaar en de betrokkenheid rondom de LEGiO-run vergroten. Een van de activiteiten die we daarom opstarten is het handwerkcafé.

Het handwerkcafé in Bibliotheek Grootegast biedt u op maandagmiddag een creatieve, gezellig middag. Dankzij een subsidie en materiaalsponsor de Variatiekraam, gevestigd in de Bundelshop te Grootegast kunnen wij ​materiaal beschikbaar stellen om Lego-gerelateerde creaties te breien en haken. U mag uiteraard ook uw eigen materialen meenemen. Ook in de Bundelshop zijn ze al druk bezig voor de LEGiO-run, bij het Hobbycafe. Het resultaat ziet u straks op 31 maart.

De activiteit is vanaf 15 januari op maandagmiddag* van 14:00 tot 16:00 uur en is gratis. Kom gezellig samen haken en breien. Ervaren of niet, jong of oud, iedereen die van handwerken houdt is welkom!

Voor meer informatie en inschrijven kunt u zich melden bij de Bibliotheek Grootegast aan Marktplein 11.

Hardloopclinics Fit-Now

In aanloop naar de derde editie van de LEGiO-run op 31 maart 2018 worden er verschillende hardlooptrainingen georganiseerd om lopers zo goed mogelijk voor te bereiden. Sportschool Fit-Now Grootegast start vanaf woensdag 17 januari met wekelijkse hardlooptrainingen van 19:00 – 20:00 uur.

Vorig jaar waren deze trainingen een groot succes, vertelt trainer Max Rademaker. ‘Vorig jaar heeft iedereen de 5km eindstreep gehaald, ik ben ervan overtuigd dat we de finish dit jaar weer samen als groep halen.’ Ook trainer Ronald van der Haak is enthousiast: ‘Ik heb dit jaar weer veel zin om iedereen te helpen om zijn of haar persoonlijke doel te halen.’

LEGiO-run stimuleert gezondheid met project ‘KILOmeter’

GROOTEGAST, De Streekkrant 28 november 2017

Dat de LEGiO-run hoopt op veel deelnemers is geen geheim. Maar nog belangrijker dan het aantal hardlopers dat zich inschrijft voor het evenement is de wens van de organisatie om iedereen fit en gezond aan de start te krijgen. De LEGiO-run draagt graag haar steentje bij aan een gezonde samenleving. Daarom wordt er dit jaar een start gemaakt met het project ‘KILOmeter’. Een initiatief waarbij tien deelnemers uitgedaagd worden om zichzelf in tien weken klaar te stomen voor het Grootegaster hardloopevent.                                                                                                                                            .

“Voor 59 euro krijgt men gedurende 10 weken begeleiding van de fysiotherapeuten van Fysio Grootegast en van diëtiste Jelleke Kuipers”, vertelt Jenny Bolt (op de foto tweede van links). “Zij zorgen ervoor dat de deelnemers aan het project topfit aan de start verschijnen op 31 maart.” Een initiatief dat ook in goede aarde is gevallen bij de Provincie Groningen die een financiële bijdrage hebben gedaan. “De provincie ziet graag dat actieve sportdeelname gestimuleerd wordt”, aldus Jenny. “En dat is precies wat dit project doet. Mensen die zich misschien niet zo snel zouden inschrijven voor het evenement tóch uitdagen om deel te nemen.” Overigens worden de prestaties en de inzet van de deelnemers aan dit project beloond. “Voor iedere kilo die men afvalt geven wij een euro korting op het startbewijs, tot een maximum van 9 euro, wat gelijk is aan het inschrijfgeld.”

Vlnr Jelleke Kuipers, Jenny Bolt, Bas Jansen van Galen, Frans van Zijl en Pauline Kruijt-Tijdens.

Hoe het precies in zijn werk gaat is simpel, stelt Jenny. “Na je aanmelding krijg je een uitnodiging van de fysiotherapeut voor een gezondheidstest waarin onder andere je conditie en kracht gemeten gaat worden. Met deze informatie kan de fysio een goede begeleiding en passend programma voor je opstellen. Daarna gaan de deelnemers vanaf 9 januari elke dinsdagavond in groepsverband trainen met de fysiotherapeut. Tevens krijgt men een uitnodiging van diëtiste Jelleke om de eetpatronen onder de loep te nemen en een persoonlijk plan op te stellen. Daarbij wordt ook zeker de voortgang in de gaten gehouden en besproken.” Het “KILOmeter” project is een mooie samenwerking tussen fysiopraktijk Frans van Zijl, diëtiste Jelleke Kuipers en de LEGiO-run.

Wil je ook meedoen met dit leuke “KILOmeter-traject” of wil je meer informatie? Neem dan contact op via info@legiorun.nl. Er is plaats voor maximaal tien deelnemers, geef je dus snel op!

Voorbereiding LEGIO-run in volle gang

De voorbereidingen van de LEGiO-run zijn in volle gang.

“We staan nu nog voor de lege inschrijf- en kleedruimte van de afgelopen twee jaren. Op 31 maart is het hier weer een en al sportiviteit en gezelligheid.  De eerste vergaderingen zijn geweest en het team heeft er weer heel veel zin in. We willen dit jaar natuurlijk het deelnamerecord van 764 lopers verbreken, ook al is het met 1 extra loper dan zijn wij al blij.  Om dit te realiseren organiseren we veel randactiviteiten, de zogenaamde side events. We hebben side events gericht op het vergroten van het deelname aantal en anderen voor de zichtbaarheid en bekendheid van de LEGiO-run. De eerste samenwerkingen zijn we al aangegaan en op de achtergrond zijn veel mensen al bezig met de LEGiO-run. Wij verheugen ons vooral op de kunstprojecten en de 5 KILOmeter, hierover binnenkort meer.

 

“Dit jaar is de 10 kilometer weer de wedstrijdloop van het Loopcircuit- NoordNederland. De records zijn zeer snel, daar zullen de lopers hun best voor moeten doen. Maar uiteraard mag iedereen de 10 kilometer lopen. Wanneer iemand zich opgeeft voor de 10 kilometer dan doen ze automatisch mee aan de wedstrijdloop, ze hoeven hier niets extra’s voor te betalen. Ook staat de 5 kilometer en de funrun op het programma, beide zijn recreatieve lopen. Er worden bij de 5 kilometer geen wedstrijd prijzen vergeven, alleen wanneer het parcoursrecord verbroken gaat worden.  De route van de 10 en 5 kilometer blijft hetzelfde. We gaan dus weer door tuincentrum Drint lopen. We proberen dit jaar nog meer leuke dingen op de route te plaatsen waardoor alle stukken leuk zijn om langs te lopen.”

Op het marktplein weer gezellige kramen, muziek en springkussen. Sponsoren waren vorig jaar heel blij met grote scherm en dat komt er dit jaar weer. Noppie is natuurlijk ook aanwezig. De LEGiO-run ondersteunt dit jaar het Nationaal Ouderenfonds. Esther Jagersma hoopt stiekem dat Geer en Goor Grootegast weten te vinden.

De inschrijvingen gaan 1 december open om 10:00 uur! We gaan voor weer een fantastisch sportevent. Volg ons op (sociale) media en mis niets!”

Inschrijven nieuwsbrief LEGiO-run

Klik hier voor onze laatste nieuwsbrief. Wil je geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Wij zoeken een creatief communicatietalent!

Kent een website geen geheimen voor je? Ben jij creatief? Kan jij onder druk werken? Ben je flexibel en kan je informatie snel vertalen naar content? Heb je zin in gezellige vergaderingen? Dan zoeken wij jou! Op zaterdag 30 maart 2018 is derde editie.

Verantwoordelijkheden
Je zult je voornamelijk bezighouden met:
– Actief sociale media bijhouden;
– Communicatiemateriaal ontwikkelen als posters, flyers;
– Nieuwsbrieven maken;
– Persberichten schrijven;
– Website bijhouden.

Denk jij dat jij de juiste persoon bent? Mail dan voor 1 oktober een korte motivatie en cv naar info@legiorun.nl.