Nieuws 2017

Amysoft hoofdsponsor LEGiO-run

Super: Wij hebben een hoofdsponsor Amysoft waterontharders uit Leek!

Noppie is er ook helemaal blij van; hij heeft nu een super mooie nieuwe trui.

Amysoft is onderdeel van Amy Water Systems. Het familiebedrijf is al ruim 20 jaar exclusief dealer van Ecowater, uitvinder en wereldwijd de grootste producent van waterontharders. Lees alles op www.amysoft.nl.

Volgende week in de toernooikrant van deStreekkrant een mooi interview met Amysoft.

 

Aangepast parcours: “We komen door tuincentrum Drint”

GROOTEGAST – In tegenstelling tot eerdere berichten heeft de LEGiO-run in 2017 toch een aanpassing op de route. Dit jaar loopt het parcours door Tuincentrum Drint. Zowel de 10 en 5 kilometer komen door de fleurige winkel van het tuincentrum heen.
Marten Drint omarmt het initiatief en opent graag zijn deuren voor onze deelnemers. Drint geeft aan: “het is geweldig dat Grootegast weer op de kaart gezet wordt en dat er actie in het dorp is. Dat wij daarin betrokken worden is mooi”. Tuincentrum Drint krijgt het druk op 8 april, want zij staan ook met een bloemenkraam op het gezellig Marktplein, net als vele anderen.

De LEGiO-run organisatie is heel blij met de toezegging van Drint. “Vorig jaar liepen we door de loods van KP Opslag, dat was al verassend voor veel lopers. Door Drint lopen is nog verrassender en vooral fleuriger en we hopen dan ook op hele goede tijden”, lacht Jenny Bolt, eindverantwoordelijke voor het parcours.

Het aanpassen van de route heeft geen gevolgen voor het verbeteren van het parcoursrecord. Wie het parcoursrecord op de 10 kilometer weet te verbeteren krijgt 75 euro. Er ligt een premie van 50 euro klaar voor de deelnemer die de tijd op de 5 kilometer scherper weet neer te zetten. De records en andere informatie zijn terug te vinden op www.legiorun.nl.

De funrun van 600 meter voor de jongsten is niet veranderd. Deze start op het Marktplein en gaat richting Slager Huizinga waar alle kinderen keren om op het Marktplein te finishen. Hier ontvangen zij een goodiebag met leuke dingen van Marskramer en het LEGiO-museum.

Er kan nog tot 15 maart ingeschreven worden, daarna sluit de voorinschrijving. Op 8 april kunt u zich na-inschrijven op het Marktplein vanaf 11:30 uur tot een half uur voor aanvang van desbetreffende run.

LEGiO-run rekent op vakkundige verkeersregelaars

deStreekkrant, 28 februari 2017

GROOTEGAST – Al 25 jaar lang staat Oepie Kits langs de wegen in Grootegast en omgeving om het verkeer tijdens evenementen in goede banen te leiden. Dat doet de ervaren verkeersregelaar tegenwoordig als coördinator. Hij is onder meer in actie te zien tijdens het Open Air Festival in Grootegast, op de drukke momenten bij het populaire LEGiO-museum en op 8 april ook tijdens de tweede editie van de LEGiO-run. De organisatie van de run is blij met de inzet van Kits en team van ervaren verkeersregelaars. “Zij zorgen ervoor dat het verkeer zijn weg vindt en dat wij ons als organisatie kunnen richten op de wedstrijd zelf”, aldus Frony Babois. 

Ook Oepie Kits zelf is blij met zijn team, zo vertelt hij opgetogen. “Deze ploeg van tien man –en vrouw- draait al tien jaar. Samen dragen we zorg voor de verkeersregulatie in het dorp tijdens de drukke momenten en grote evenementen. Dat gaat eigenlijk altijd goed.” Dat het prima verloopt is ook niet verwonderlijk. Zijn ingespeelde team werkt inmiddels tien jaar samen en kent inmiddels de klappen van de zweep. Oepie zelf zette zijn eerste stappen als vrijwillige verkeersregelaar al 25 jaar geleden tijdens de taptoe in Grootegast. “Dat was in de tijd dat men het woord verkeersregelaar nog niet eens kon”, lacht hij. “We waren gewoon bezig het verkeer zo effectief mogelijk te leiden tijdens het evenement toen de politie ons kwam vertellen dat we niet ‘zomaar eventjes’ zelf het verkeer konden gaan regelen. Dus zijn we naar de cursus op het politiebureau in Leek gegaan en hebben we onze papiertjes gehaald.” Het bleek het begin van een vrijwilligerscarrière waar Oepie met plezier op terugkijkt. “Ik heb op deze manier veel evenementen meegemaakt, zonder ze echt mee te maken”, vertelt hij. “Je krijgt als verkeersregelaar vrij weinig mee van het hele gebeuren. Niettemin doe ik het met veel plezier. Het is gezellig en het geeft mij veel voldoening. Zeker nu ik gepensioneerd ben en de tijd er wel voor heb.” Alhoewel hij van de evenementen zelf weinig zegt mee te krijgen heeft de LEGiO-run wel een speciaal plekje bij Oepie. “De LEGiO-run is gewoon iets heel spectaculairs voor Grootegast. Zij hebben mij vorig jaar benaderd om het verkeer te regelen en dat beviel ook goed. Er hing een gemoedelijke sfeer, ondanks de grote drukte.” Voor de LEGiO-run heeft Kits dan ook wat meer verkeersregelaars gevraagd dan zijn gebruikelijke team. “Voor dit evenement hebben we zeker twintig verkeersregelaars nodig”, aldus Oepie. “Deze hebben we bij elkaar. Voor 15 maart gaan ze allemaal tegelijk op examen, zodat ze voor 8 april allemaal opnieuw gecertificeerd zijn.” De verkeersregelaars zijn er klaar voor om verkeersinfarcten in het hartje van Grootegast te voorkomen. Met aan het roer de ervaren Oepie Kits, die zelf –als vanouds- op zijn vertrouwde plekje de Aldi zal staan, want “als coördinator moet je goed te vinden zijn in verband met mogelijke calamiteiten. Al verwachten we hier in Grootegast natuurlijk geen calamiteiten. De rare en heftige verhalen die mijn professionele collega’s soms vertellen maken we hier niet mee. Wat dat betreft is Grootegast een prima dorp om in te werken en de LEGiO-run een pracht van een hardloopevenement.”

 

.

WIN NIEUWE HARDLOOPSCHOENEN VOOR DE LEGiO-RUN!!

Maak kans op nieuwe hardloopschoenen! Een super mooie winactie ism Intersport Superstore Roden.
Maak een foto van (jou en) je hardloopschoenen en geef aan waarom jij nieuwe wil winnen. Stuur je leukste foto voor 5 maart naar:
– facebook van de LEGiOrun
– plaats hem onder dit bericht en deel het met je vrienden
– mail naar info@legiorun.nl
– of twitter hem en tag ons daarin @legiorun 
 
De leukste foto of de foto met het mooiste verhaal maakt kans op mooie prijzen. 
1) Nieuw paar hardloopschoenen aangeboden door Intersport Superstore Roden 
2) Vrijkaart + hardloopshirt
3) Vrijkaart
Winnaars worden 7 maart bekend gemaakt. Doe ook mee en win prijzen! Ook al heb jij je al opgegeven voor de LEGiO-run, je maakt kans op de prijzen.

LEGiO-run steunt goede doel

“Zonder deze donaties komen initiateven gewoonweg niet van de grond”

deStreekkrant, 21 februari 2017

GROOTEGAST/GRONINGEN – De LEGiO-run is meer dan alleen een hardloopwedstrijd door de prachtige omgeving van Grootegast. De organisatie steunt ook goede doelen en schenkt een deel van het inschrijfgeld aan het Beatrix Kinderziekenhuis en de kinderafdeling van het Martiniziekenhuis, allebei in Groningen. Deze doelen mochten ook vorig jaar een leuk bedrag tegemoet zien van de LEGiO-run en hebben deze goed geïnvesteerd.

“Wij hebben er in het Martiniziekenhuis een piano van aangeschaft”, vertelt Sieneke Heikens. “De piano is vorig jaar geleverd door Da Capo (uit Nietap) en wordt inmiddels volop gebruikt door onze patiëntjes.” Eén van de verpleegkundigen is een goede pianist en neemt zieke kinderen regelmatig mee achter de piano voor een leuke les. “Ze leren soms een liedje spelen, maar er mag ook zelfstandig gespeeld worden op de piano”, aldus Sieneke. “Wij waren dus erg blij met de donatie van de LEGiO-run. De kinderen hebben er echt baat bij. We zijn dan ook verheugd met het feit dat we dit jaar een donatie tegemoet mogen zien.” Waar het geld dit keer aan besteed gaat worden weet Sieneke Heikens nog niet. “Daarover zijn we druk aan het brainstormen”, lacht ze. “Misschien dat we onze muziek/PC hoek een mooie facelift kunnen geven. Wat er nu staat is hopeloos verouderd en kan wel vernieuwing gebruiken. Al zijn er natuurlijk ook andere zaken die onze aandacht verdienen. We gaan straks vol in overleg met elkaar over een goede bestemming van het geschonken bedrag.” De piano is in ieder geval een succes. Tientallen kinderen maken gebruik van het instrument dat zorgt voor vrolijke noten in moeilijke tijden. “Daarom is het ook geweldig dat de LEGiO-run dit mogelijk maakt”, vindt Sieneke. “Zonder het bedrag van de LEGiO-run komen dit soort initiatieven gewoonweg niet van de grond.”

Ook in het Beatrix Kinderziekenhuis is het geschonken bedrag van vorig jaar goed terecht gekomen. “Wij hebben er een eigen Sinterklaas-televisieserie van gemaakt”, vertelt Barbara Baijens-Vrij. “Samen met van Straat tot Laan TV en UMCG TV zijn er vijf leuke afleveringen gemaakt die in de dagen voorafgaand aan het Sinterklaasbezoek in het ziekenhuis zijn uitgezonden. En dat UMCG breed, zodat ook bezoekende kinderen die niet ziek zijn mee konden kijken.” Leuke bijkomstigheid is dat één van de uitzendingen daadwerkelijk is opgenomen in het ziekenhuis met echte doctoren en verpleegkundigen in de cast. “Wat we dit jaar met de donatie gaan doen weten we nog niet”, geeft  Barbara toe. “Samen met de organisatie van de run gaan we kijken naar mooie initiatieven waar het aan besteed kan worden.”

LEGiO-run genodigden naar Donar

De LEGiO-run organisatie ging afgelopen donderdag met maar liefst 35 vrijwilligers, sponsoren en deelnemers naar MartiniPlaza in Groningen. Gezamenlijk werd er gekeken naar hoogstaand basketbal tussen Donar – BS Weert.

De meeste genodigden hadden nog niet eerder een basketbalwedstrijd van Donar gezien. In het eerste kwart werden dan ook veel vragen gesteld. Waarom floot de scheidsrechter? Waarom zijn er eigenlijk drie scheidsrechters? Hoe lang duurt een wedstrijd? Waarom kreeg hij een vrije worp? Waar zijn al die cijfer op de klok voor?

Na het eerste kwart kwam Donar op dreef en ook publiek zat enthousiast te kijken naar de mooie acties en vele punten. Het was een zeer geslaagde avond, alle aanwezigen waren super enthousiast. Energy Valley Topclub bedankt voor het beschikbaar stellen van de kaarten. Met de overtuigende winst van 87-65 heeft Donar de koppositie weer teruggepakt. Wij zijn benieuwd wie op 8 april in Grootegast de koppositie gaat pakken.

Extra training voor de LEGiO-run

Extra training voor een mooie loopwedstrijd is natuurlijk nooit weg. Zeker niet als de extra training gedaan kan worden zonder de gewrichten te belasten. Om deelnemers aan de run goed klaar te stomen biedt Witteborg Sport jumpingles aan. Er zijn op dinsdagavond of zaterdagochtend vijf trampolines gereserveerd voor lopers die vorig jaar hebben meegedaan en dit jaar hun tijd willen verbeteren. Voor nieuwe deelnemers aan de LEGiO-run staan er eveneens vijf trampolines klaar om deze lopers goed voorbereid aan de start te krijgen. Meer informatie en opgeven kan via info@witteborgsport.nl.

Centraal Gezondheidsplein tijdens LEGiO-run

“Goed voorbereid aan de start”

GROOTEGAST – Net als vorig jaar wordt ook tijdens de komende editie van de LEGiO-run op 8 april aanstaande het Marktplein van Grootgegast omgedoopt tot Gezondheidsplein. Met een uniek randje. Zowel Fysiotherapie Grootegast als sportschool Fit-Now! hebben hun medewerking toegezegd en zullen zich inzetten voor een gezond verloop van de wedstrijd. Daarbij krijgen zij hulp van sportmasseuse Janneke Bos. De masseuse van onder meer Cambuur Leeuwarden en Fc Grootegast verzorgt gratis massages voor de deelnemers van de LEGiO-run.

“Ik ben blij dat Fysiotherapie Grootegast en Fit-Now! hun medewerking hebben toegezegd”, vertelt wedstrijddirecteur Frony Babois. “Fit-Now! zal voor alle afstanden de warming-up verzorgen, waarmee hopelijk de meeste blessures voorkomen zullen worden. Janneke Bos is aanwezig op het Gezondheidsplein om daar de spieren los te masseren en waar nodig de opgelopen blessures te behandelen. De ernstigere blessures zal Janneke doorverwijzen naar Fysiotherapie Grootegast. Zij lopen eveneens rond op het plein. Ernstige blessures kunnen indien nodig direct behandeld worden in de praktijk die in het centrum van het dorp zit.” Naast deze unieke samenwerking is ook Stichting evenementen EHBO Assen aanwezig in Grootegast. Met zes man –en vrouw- sterk zorgen zij voor de eerste hulp bij onwillige spieren en andere blessures die zich mogelijk voordoen. “Twee EHBO’ers zullen zich op het Gezondheidsplein ophouden”, weet Frony, “terwijl de andere langs het parcours fietsen. Zo is de eerste hulp nooit ver weg en kan er gezond en veilig worden gesport.” Natuurlijk hoort bij een goede voorbereiding ook een leerzame clinic voor de meer en minder ervaren lopers. In februari geven zowel Fysio Grootegast als Fit Now! loopclinics waarvoor belangstellenden zich kunnen opgeven. Meer informatie hierover is te vinden op de websites van de twee deelnemende bedrijven.

INSCHRIJVERS NAAR FC GRONINGEN

deStreekkrant, 10 januari 2017

GROOTEGAST – Vroeg inschrijven voor de Grootegaster LEGiO-run loont. Dit jaar verlootte de organisatie vijf keer twee vrijkaarten voor de wedstrijd FC Groningen tegen Willem II onder de lopers die niet lang hoefden na te denken over hun deelname. “In samenwerking met FC Groningen mochten we deze vrijkaarten weggeven”, vertelt wedstrijddirecteur Frony Babois, die afgelopen week de winnaars bekend maakte. Annelies Smit uit Leens, Diana van der Veen uit Zuidhorn, Geert Bos uit Oldekerk, Muruelle Oldeburger uit Uithuizen en Sietze Huizenga uit Grootegast krijgen binnenkort de informatie per mail toegestuurd van de organisatie van de LEGiO-run. “Het gaat goed met de inschrijvingen”, weet Frony. “Als dit zo doorgaat dan gaan we de 750 deelnemers halen. Dat zou mooi zijn, want daar zetten we op in.” Voor de voetbalfans: FC Groningen speelt op 18 maart tegen Willem II in het eigen Noordlease Stadion. Inschrijven kan natuurlijk nog steeds, klik hier om je in te schrijven.

Snelste Grootegastse in training voor de LEGiO-run

deStreekkrant, 21 december 2016
“Voor de 10 kilometer moet er nog wel wat gebeuren

GROOTEGAST – De snelste vrouw op de vijf kilometer was ze afgelopen editie niet, geeft zij eerlijk toe. Toch schuiven we aan tafel bij Tine Zweers. Haar tijd van 24 minuten en 30 seconden was goed genoeg om als eerste vrouw uit Grootegast over de finish te komen. Het leverde haar een mooi plekje op in de nog uit te breiden recordboeken van de LEGiO-run én een startbewijs voor de tweede run die op 8 april komend jaar wordt gelopen. Als ze dan net zo snel weet te lopen als dat ze tijdens het interview praat, zal Tine zeker hoge ogen gooien. 

tine-zweersEnigszins nerveus is ze namelijk wel. Niemand had haar verteld dat haar goede tijd zou uitmonden in een vraaggesprekje met De Streekkrant. “Bovendien was ik dus niet het snelste”, vertelt Tine. “Ik heb de hele run gelopen met mijn zus en heb dezelfde tijd gelopen als haar.” Haar zus komt echter uit Groningen en was daarom bij voorbaat al kansloos voor de titel ‘De snelste Grootegastse’. “Komend jaar ben ik zeker van de partij”, verzekert ze. “Alleen moet ik nog even kijken of ik mij ga opgeven voor de 5 kilometer of voor de 10 kilometer.” Zelf zegt ze op 8 april de tien kilometer te willen lopen, “maar misschien ga ik ook wel met mijn achtjarige zoon lopen. In dat geval wordt het 5 kilometer.” Sowieso moet er nog wel het één en ander aan training gebeuren voordat Tine überhaupt de langste afstand gaat lopen. “Normaal gesproken loop ik 2 á 3 keer in de week”, aldus Tine. “In de zomervakantie liep ik echter een liesblessure op en die gooide flink wat roet in het eten.” Het trainen heeft een tijdje stil gelegen. Tine: “Te lang eigenlijk. Ik ben nog steeds aan het opbouwen, maar zal straks zeker weer drie keer in de week hardlopen.” Dat doet ze meestal met Loopgroep Grootegast. “Dat is mijn stok achter de deur”, lacht ze. “Al weet ik mezelf ook prima te motiveren hoor!

Ik loop puur voor de ontspanning en het plezier. Lekker de natuur in en bewegen.” Het gaat dus goed komen met Tine, die afgelopen jaar vooral genoten heeft van de sfeer rondom de LEGiO-run in haar woonplaats Grootegast. “De sfeer was prachtig”, herinnert Tine zich. “Veel deelnemers, veel publiek en een schitterende entourage. Echt een hardloopwedstrijd.” Vandaar dat de inschrijving van Tine Zweers ook zeker gaat komen. De vraag is alleen op welke afstand zij zich gaat richten. Al na één editie schaart zij de Grootegaster hardloopwedstrijd in het rijtje met de 4 Mijl van Groningen. “Dat is ook zo’n speciale wedstrijd die ik graag mag lopen”, vertelt Tine.

Voordat we weggaan willen we natuurlijk wel het geheim achter de snelle tijd weten. “Gemberthee”, verklapt ze lachend. “Dat is echt een pepmiddel waar ik veel energie van krijg. Lekkere thee ook, zeker met een beetje honing.” De gemberthee zal in april niet ontbreken op de wedstrijddag. “Ik loop voor mijn plezier, maar dat houdt niet in dat ik mijn eigen persoonlijk record niet wil verbeteren. Iedereen weet hoe snel hij of zij is. Ik dus ook. Die tijd wil je zeker weer aantikken en het liefst verbeteren.” Wij hopen dat met haar mee, zodat fotograaf Herman Rinket weer een mooi plaatje kan schieten van de fanatieke hardloopster. Meelopen met Loopgroep Grootegast kan overigens altijd, meldt ze nog. “Elke donderdag om 19.30 uur starten we vanaf het Marktplein in Grootegast en iedereen mag meelopen met de leden van de loopgroep.”

BURGEMEESTER TRAINT VOOR LEGIO-RUN

deStreekkrant, 6 december 2016

Sinds afgelopen donderdag kan er weer worden ingeschreven voor de LEGiO-run, die komend jaar voor de tweede keer wordt gehouden. Eén van de eerste inschrijvers was de burgemeester van Grootegast zelf. Ard van der Tuuk doet mee aan de run en niet voor spek en bonen. “Hardlopen is een hobby van mij”, aldus de fitte burgemeester, die de LEGiO-run een warm hart toedraagt. “Een hardloopevenement in Grootegast dat een deel van de opbrengst schenkt aan de kinderafdelingen van het Martini Ziekenhuis en het Beatrix Ziekenhuis kan zeker rekenen op mijn inzet.” En deelname dus. Inmiddels is Ard van der Tuuk al druk in training. “Ik ben 8 april van de partij en ik hoop vele mensen met mij”, weet de burgervader nog te melden voordat hij nog een rondje aan zijn trainingsschema vastplakt.

20161207-burgemeester-traint

INSCHRIJVINGEN LEGIO-RUN 2017 GEOPEND

De inschrijvingen voor de LEGiO-run zaterdag 8 april zijn geopend. Wij zijn super trots, onze burgemeester Van der Tuuk doet mee! Doet u ook mee? Klik hier om u snel in te schrijven en u:

  • maakt kans op 2 vrijkaarten voor FC Groningen (Redactioneel 10/1/17: actie = verlopen);
  • profiteert van een goedkoper deelnametarief;
  • krijgt een startnummer met eigen naam;
  • kunt een mooi t-shirt bijbestellen;
  • bent zeker van deelname aan het hardloopevent van het Westerkwartier.

VRIJKAART VOOR SNELSTE GROOTEGASTERS 2016

Leroy Bollerman (10km m), Elly Rooda (10km v), Tim van Woudenburg (5km m) en Tine Zweers (5km v) waren de snelste Grootegasters van 2016!

Wij willen hen in 2017 natuurlijk graag weer aan de start zien staan en daarom krijgen zij van ons een vrijkaart. Op naar een nieuwe toptijd op 8 april 2017!

LEGiO-run en De Streekkrant verbonden

deStreekkrant, 15 november 2016

De Streekkrant is mediapartner van de LEGiO-run. Beide partijen zijn verheugd met de samenwerking. “Met onze samenwerking zijn we in staat een nog groter gebied te bereiken”, vertelt Frony Babois opgetogen. “En dat is gelet op onze wens om het deelnemersveld uit breiden zeer welkom.” Ook De Streekkrant is zeer content haar nieuwe partner. “Wij steunen graag lokale initiatieven voor goede doelen”, meldt Wildo Wijnands, uitgever van De Streekkrant. “Zeker als dit ook nog eens de leefbaarheid in een mooi dorp als Grootegast vergroot.” De samenwerking houdt onder meer in dat beide partijen elkaars belangen zo goed mogelijk zullen gaan uitdragen. De Streekkrant zal langs het parcours te vinden zijn, terwijl het laatste nieuws rondom de LEGiO-run breed uitgemeten zal worden in het best gelezen nieuwsblad van de regio

destreekkrant-logo-fc

TWEEDE EDITIE LEGIO-RUN IN DE STARTBLOKKEN

deStreekkrant, 15 november 2016

“De lat ligt hoog, maar dat maakt de pret alleen maar groter”

GROOTEGAST – De LEGiO-run lijkt nog mijlenver weg, maar niets is minder waar. De organisatie van het hardloopevenement staat inmiddels al in de startblokken om van de tweede editie op 8 april een daverend succes te maken. Daarvoor zijn inmiddels grote plannen gemaakt, ludieke acties bedacht en natuurlijk is er ook gewoon nieuws vanuit het Grootegaster hardloopfront te melden. “Maar dat zullen we beetje bij beetje uit de doeken doen als de tijd rijp is”, vertelt Frony Babois met een knipoog namens de organisatie.

Eerst een terugblik op de eerste editie van de LEGiO-run in Grootegast, dat uitmondde in een groot succes en in één klap gebombardeerd werd tot grootste hardloopevenement van het Westerkwartier. “Vorig jaar deden exact zeshonderd deelnemers mee”, aldus Frony. “Dat was gewoonweg boven verwachting veel. Sommige mensen keken er toch tegen aan als wéér een hardloopwedstrijd. Alsof daar nog niet genoeg van waren.” Het resultaat was echter verbluffend goed. “Het werd een mooie dag voor jong en oud”, blikt Frony terug. “Organisatorisch stond het als een huis. We hadden een prachtige route uitgestippeld en door onze samenwerking met de dagbesteding van Stichting de Zijlen hadden we onderweg zelfs prachtige Legio-blokken van hout staan. Dat maakt zo’n evenement dan toch af. Het krijgt daardoor net een beetje extra.” Het grote nieuws zit hem dan ook niet in het veranderen van de opzet. Net als vorig jaar bestaat de LEGiO-run uit een 5 kilometerloop, een 10 kilometerloop en een Funrun voor basisschoolleerlingen en minder validen. “Officieel is de Loopcircuit_logo10 kilometer de wedstrijdloop”, legt Frony uit, “een wedstrijd welke op de agenda staat van het Loopcircuit Noord-Nederland. Maar deze 10 kilometer is voor iedereen. Het maakt niet uit of je er 35 of 55 minuten over doet. De recreatieve lopers starten samen met de prestatielopers, maar zullen in hun eigen tempo wat later binnenkomen.”

Of het geweldige aantal van zeshonderd deelnemers overtroffen wordt blijft de vraag. Al heeft Frony grootse plannen. “Persoonlijk hoop ik toch wel op minstens 750 deelnemers. En het liefst nog meer”, lacht ze.  “Al weet ik nu al, dat als jij dit opschrijft, mijn collega-organisatoren zullen zeggen dat ik vooral realistisch moet blijven. De lat ligt hoog, maar dat maakt de pret alleen maar groter.” Waarvan akte. Toch zijn de plannen om meer mensen te bereiken en te bewegen om zich op te geven zowel ludiek als veelbelovend. Frony: “Het lijkt ons leuk met onze mascotte op de Grote Markt in Groningen de LEGiO-run te promoten. Tijdens de eerste run kwamen veel deelnemers uit Grootegast. Daar zijn we natuurlijk zeer blij mee! Maar we hopen dit jaar ook veel mensen buiten Grootegast naar de wedstrijd te trekken. In de rest van het Westerkwartier en in Groningen valt wat dat betreft nog veel te winnen.” Dus zoekt zij, samen met haar medeorganisatoren, fanatiek de andere gemeenten op. Daarnaast ligt er komend jaar een geldprijs klaar voor de lopers die op de 10 en de 5 kilometer het parcoursrecord verbreken. “Mocht iemand de tijd van Ben Stellingwerf op de 10 kilometer verbeteren, dan kan deze 75 euro tegemoet zien”, meldt Frony. Voor de liefhebbers die denken een kans te maken op het prijzengeld: Ben kwam afgelopen april binnen in een tijd van 32 minuten en 19 seconden. Wie het record op de 5 kilometer aan flarden loopt krijgt 50 euro aan prijzengeld uitgekeerd. Dat geldt overigens voor zowel de mannen als de vrouwen. Ook de komende editie zal een deel van het inschrijfgeld en het sponsorgeld naar de kinderafdelingen van het Martini Ziekenhuis en de kinderafdeling van het Beatrix Ziekenhuis gaan.” Maar daarover de komende weken meer, want ook de Streekkrant is natuurlijk benieuwd waar het geld van vorig jaar aan besteed is en heeft dat uitgezocht.

Organisatie teamMeer nieuws is er te melden over de organisatie waar een aantal nieuwe gezichten het team is komen versterken. Jenny Bolt en Frouwke van der Naalt vormen samen met Frony de vertrouwde gezichten van deLEGiO-run. “Jenny wordt door Hans Mensink en Jacob Steursma ondersteund bij het uitzetten en aankleden van het parcours”, weet Frony te melden. “Daarnaast neemt Jenny de wedstrijdgerelateerde zaken voor haar rekening. Frouwke gaat de vrijwilligers coördineren en samen met onze aanwinst Nienke Feringa de randevenementen opzetten. Denk daarbij aan de muzikale omlijsting van de LEGiO-run, zorgen voor gezelligheid op het Marktplein in Grootegast en de samenwerking met de scholen die we willen realiseren.” Eveneens toegetreden tot de organisatie is Anja Buist die voor de administratieve ondersteuning zal zorgen. Daarmee komt totale aantal organisatoren dat zich bezig gaat houden met de LEGiO-run op zeven, “en dat maakt mij trots”, aldus Frony. “Om ons heen lopen natuurlijk veel -heel veel- vrijwilligers. Vorig jaar zijn we zo bezig geweest met de wedstrijd dat de communicatie met de vrijwilligers niet optimaal was”, bekent Frony. “Dus doen we dat dit keer anders! Want de LEGiO-run kan niet bestaan zonder vrijwilligers.” Voorafgaand aan de tweede LEGiO-run wordt er voor de vrijwilligers een heuse vrijwilligersavond georganiseerd, waarbij gezellig samen kunnen genieten van een hapje en een drankje.

“Het gaat gebeuren”, beseft ze. “Wij hebben er in ieder geval zin in en staan te trappelen om er weer een geweldig hardloopevenement van te maken voor heel Grootegast en het hele Westerkwartier!”

Inschrijven nieuwsbrief LEGiO-run

Wil je geen nieuws missen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, 

Tweede editie op 8 april 2017

De tweede editie van de LEGiO-run is op zaterdag 8 april 2017. De starttijden zijn:
Funrun: 13:00 uur
10 km: 13:30 uur
5 km : 15:00 uur